KELAB REMAJA ISMA CAWANGAN KLANG : KOMITED MEMBANGUN REMAJA UNGGUL

KJDDM3

9 DISEMBER 2013, Banting : Seramai 138 orang remaja yang merupakan peserta Program Kem Jatidiri Da’i Muda 2013 hari ini pulang ke pangkuan keluarga masing-masing dengan semangat dan keiltizaman yang tinggi untuk sentiasa berusaha memperbaiki diri. Program anjuran Kelab Remaja Ikatan Muslimin Malaysia Cawangan Klang itu berlangsung selama 3 hari 2 malam di  Kem El Azhar, Banting.  Dalam pogram ini peserta disajikan dengan pelbagai aktiviti lasak seperti ‘Mud Walk’ dan juga ‘High Rope’ yang mampu membina keyakinan dan jatidiri yang teguh dalam mengharungi masalah dan cabaran remaja masa kini. Tidak lupa juga pengisian rohani seperti slot-slot pengisian dan juga Qiamulail(solat malam ) yang merupakan intipati utama kepada program Kem Jatidiri Da’i Muda ini.

                   Menurut salah seorang peserta kem ini, adik Hafizah dari SMK Jenjarom, aktiviti – aktiviti dalam kem ini telah banyak memberikan pengalaman baru yang amat berharga buat dirinya. Apa yang tidak dapat dilupakan beliau ialah aktiviti malam kesenian dan kebudayaan Islam di mana dalam aktiviti ini beliau menyatakan betapa sebenarnya kebudayaan dan kesenian Islam juga turut mempunyai kelebihan yang tersendiri sehingga membuatkan beliau mampu mengalihkan minat beliau dari irama K-Pop kepada kesenian dan kebudayaan Islam.

KJDDM1

                     Dalam perasmian penutup program yang di rasmikan oleh Yang Di Pertua Ikatan Muslimin Malaysia Cawangan Klang Tuan Haji Zainuddin bin Ghaffar beliau mengingatkan remaja agar sentiasa berpegang kepada petunjuk Al – Quran dan Sunnah Rasulullah SAW supaya mereka sentiasa dapat memelihara diri mereka dari anasir – anasir yang tidak sihat. Beliau turut mengingatkan kepada peserta akan bahaya ancaman terhadap Islam masakini terutamanya ancaman Kristianisasi dan juga fahaman Syiah yang sedang hangat diperkatakan ketika ini.

                     Salah seorang penjaga yang ditemubual selepas program ini turut merakamkan ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada Kelab Remaja ISMA Cawangan Klang atas penganjuran program yang sangat bermanfaat ini. Beliau turut mendoakan agar Kelab Remaja ISMA Cawangan Klang terus istiqomah dalam menganjurkan program-program pembangunan remaja seperti program Kem Jatidiri Da’i Muda ini.

KJDDM4

                      Pengarah Kelab Remaja ISMA Cawangan Klang, Saudari Nor Azilah bt Ibrahim turut merakamkan ucapan terima kasih yang tidak terhingga atas kerjasama yang ditunjukkan oleh semua ahli jawatankuasa Ikatan Muslimin Malaysia Cawangan Klang dalam penganjuran program ini. Tidak lupa juga sanjungan budi dikalungkan kepada semua ahli- ahli jawatankuasa Kelab Remaja ISMA Cawangan Klang dan para fasilitator yang bertungkus lumus dalam menjayakan program ini. Beliau menambah sebagai sebuah agensi yang komited dalam soal pembangunan remaja, Kelab Remaja ISMA sentiasa mengalu-alukan pandangan dan cadangan daripada masyarakat untuk membolehkan ianya menjadi sebuah pusat pembangunan remaja yang diyakini masyarakat.

Posted on December 13, 2013, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: